آی سی UA741CN آپ امپ عملیاتی ساخت SGS-THOMSON تولید شده در مالزی .
ایدهٔ بکارگیری تقویتکنندههای عملیاتی یا اپاَمپ (به انگلیسی: op-amp یا Operational amplifier) نخستینبار در دههٔ ۱۹۴۰م و در مدار رایانههای آنالوگ مطرح شد. در این کاربرد با قرار دادن عنصرهای گوناگون میان سرهای ورودی و خروجی تقویتکننده عملیاتی مدارهای گوناگون با کاراییهای متفاوت طراحی میشد؛ و به وسیله آنها عملگرهای ریاضی مانند جمع، تفریق، ضرب، تقسیم، مشتقگیری و انتگرالگیری پیاده میشد. بدین ترتیب امکان پیادهسازی رایانههای آنالوگ (رایانههای امروزی دیجیتال هستند) برای حل معادلات دیفرانسیل فراهم گردید.[۱] با گسترش دامنهٔ کاربرد الکترونیک، استفاده از تقویتکننده عملیاتی نیز گسترش فراوان یافت. در سال ۱۹۶۰م نخستینبار تقویتکننده عملیاتی به صورت مدار مجتمع طراحی و ساخته شد و با حجم، وزن و قیمت بمراتب کمتر به بازار مصرف ارائه گردید. پیشرفت فناوری و مطرح شدن نیازهای متنوعتر و تخصصیتر، زمینه را برای عرضهٔ تقویتکنندههای عملیاتی خاص فراهم کرد. تقویتکننده عملیاتی در واقع یک تقویتکننده ولتاژ با بهرهٔ ولتاژ بسیار بالاست و معمولاً دارای یک سر خروجی و دو سر ورودی است که سرهای ورودی به صورت تفاضلی عمل میکنند. به عبارت دیگر، این تقویتکننده، اختلاف ولتاژ میان ورودی را تقویت میکند. یکی از دو سر، ورودی منفی (-) یا وارونگر نام دارد، زیرا تقویتکننده برای ورودیهای اعمالی به این سر دارای بهرهٔ منفی خواهد بود. سر دیگر، ورودی مثبت (+) یا ناوارونگر است و نشانکهای ورودی به این سر، در خروجی با بهرهٔ مثبت ظاهر میشوند. این تقویتکننده، دارای مقاومت خروجی بسیار کوچک (حدود چند اهم) بوده و از مقاومت ورودی بسیار بزرگی (بیش از چند صد کیلو اهم) برخوردار است. چون تقویتکننده عملیاتی، یک افزارهٔ فعال است، برای تأمین کارمایهٔ مصرفی و پیشقدر ترانزیستورهای داخلی خود به تغذیهٔ DC نیاز دارد.[۲] (ویکی پدیا فارسی)
آی سی UA741CN یک آپ امپ شامل یک تقویت کننده عملیاتی پر کاربرد می باشد.
این تقویت کننده ها از پایداری بالایی برخوردارند.، و با اتصال ترکیب مناسبی از عناصر خارجی مثل مقاومت،خازن،دیود و غیره به آنها،می توان انواع عملیات خطی و غیر خطی را انجام داد.به اختصار آپ امپ نامیده می شو ندو به صورت مدار مجتمع در دسترس قرار می گیرند.
از ویژگیهای اختصاصی تقویت کننده های عملیا تی ورودی تفاضلی و بهره بسیار زیاد انهاست
این المان الکترونیکی اختلاف میان ولتاژهای ورودی در پای های مثبت و منفی را در خروجی با تقویت بسیار بالایی آشکار می سازد.حتی اگر این اختلاف ولتاژ کوچک نیز باشد.،آن را به سطح قابل قبولی از ولتاژ در خروجی تبدیل می کند.
Op-Amp همواره دارای دو پایه مثبت و منفی در ورودی است که این دو پایه ورودی مستلزم یک پایه در خروجی هستند.
پایه ورودی مثبت را در اصطلاح لاتین noninverting و پایه منفی را inverting می گویند.
اگر inverting > noninverting(یعنی پایه معکوس کننده دارای ولتاژ بزرگترباشد)خروجی به سمت منفی VSS اشباع می شود.منظور از منفی VSS مقدار منفی ولتاژ تغذیه آی سی است. مثلا اگر ولتاژ ورودی ۵ ولت باشد و ورودی پایه منفی دارای ولتاژی بزرگتر از ورودی پایه مثبت باشد.خروجی به سمت منفی ۵ ولت به اشباع می رود. و برعکس اگر inverting < noninverting (یعنی پایه غیر معکوس کننده دارای ولتلژبزرگتر باشد).خروجی به سمت مثبت VSS اشباع می شود.مثلا اگر تغذیه آی سی ۵ ولت باشد و ورودی پایه مثبت دارای ولتاژی بزرگتر از پایه منفی باشد خروجی به سمت مثبت ۵ ولت به اشباع می رود بدون قرار دادن فیدبک از خروجی به ورودی، ماکزیمم اشباع در خروجی با کمترین اختلاف ولتاژ در پایه های مثبت و منفی ورودی بوجود می آید.در این حالت مدار شما بسیار نویز پذیر است.
منبع : http://robona.ir
دیتا شیت آی سی UA741CN:
مقایسه قیمت آی سی UA741CN :
از خازنهای سیلمیک چه میدانید ؟!
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.