مقالات

مراحل تست پاور آمپلی فایر

* طرح پاوری که درست کرده اید یک نگاه اجمالی بیندازید تا از صحیح بودن اتّصالات اطمینان حاصل کنید .

 

مواظب باشید که در طرح شما اتّصال اضافه یا قطعی وجود نداشته باشد.

* ترانزیستورهای اصلی پاور (یا آی سی آن را اگر طرح آی سی است) به گرماگیر مناسب وصل کنید. خیلی مواظب باشید که گرماگیر ایجاد اتصال بین بدنه ی ترانزیستورها نکند.

* خروجی باند را با آرامش به پاورتان وصل کنید. فعلاً به ورودی پاور چیزی وصل نکنید. می توانید ورودی را اتصال بدهید.

حال سیمهای ترانس را متّصل کنید (مثبت و منفی و صفر ولت را درست وصل کنید).

اگر طرح شما سه سر است، فعلاً تنها یکی از دو سیم ولتاژ ترانس را (بعلاوه صفر ولت) وصل کنید. یعنی به ورودی پل دیود فقط یک سیم متصل می شود.

 

برای احتیاط این یک سیم را هم با یک مقاومت 10 اهم 2 وات سری کنید و به پل دیودتان وصل کنید.
حال ترانس را به برق وصل کنید.

اگر صدای هوم شنیدید یا اینکه مقاومتی که بر سر راه برق وصل کرده بودید داغ شد، به سرعت ترانس را از برق بکشید و به عیب یابی دستگاهتان مشغول شوید.

نشانه ی سلامت پاور نویز ضعیفی است که در بلندگوها شنیده می شود و با نزدیک کردن دست به مثبت وردی سیگنال، شدیدتر هم می شود.

حال میتوانید یک صدای ضعیف باmp3 یا … به ورودی پاور بدهید تا صدای پاور را به درستی بشنوید.

اگر صدا شکست نداشته باشد و صدایی صاف و بدون نویز باشد، طرح سالم است و کار تمام.

 

عیب یابی پاور:

 

اگر صدای هومِ شدید از پاور شنیدید و به دنبال آن ترانزیستورهای خروجی داغ کردند، طرح شما اشکال دارد و احتمالاً همین الآن برخی از ترانزیستورهای شما سوخته است (مگر اینکه برق را با مقاومت به طرحتان وصل کرده باشید).

پس ترانزیستورها (مخصوصاً ترانزیستورهای اصلی) را تست کنید و از سالم بودن آنها مطمئن شوید.

 

برخی از چیزهایی که الآن باید به آنها دقّت کنید این موارد هستند:

 
آیا تغذیه سالم است؟ ولتاژ بگیرید؛ خازن های تصفیه را چک کنید

– آیا کار گذاشتن قطعه ای را فراموش کرده اید؟

 

– آیا ترانزیستورها را درست وصل کرده اید یا برعکس کار گذاشته اید؟ ترتیب پایه ها را دوباره چک کنید. مثبت و منفی بودن آنها را چک کنید…

 

– آیا اتّصالات شما قطعی یا اتّصال اضافه دارد؟

 

– آیا برق مثبت و منفی پاور، به صورت مقارن و مساوی به ترانزیستورها می رسد؟

 

* اگر صدای هوم ضعیفی شنیدید ولی ترانزیستورها داغ نشدند و پاور به درستی به کار خود ادامه داد این نشانه بد سلیقگی در اتّصالات سیم منفی است با جابجا کردن محلّ اتّصال سیمهای صفر (سیم صفر برق و سیم صفر ورودی و سیم صفر خروجی) می توانید این اشکال را بر طرف کنید.

 

البته هیچگاه زود از یک طرح نا امید نشوید، لا أقل یک طرح را دوبار از اوّل درست کنید!

 

اگر صدای پاور در می آید اما کمی بی کیفیت است و کمی شکست دارد، می تواند مشکل در ایزوله نبودن فرکانسی طرح باشد، به خازنهایی که باید به ورودی وصل شوند و خازن و مقاومتی که به خروجی وصل می شوند دقت کنید.

 

سعی کنید پری و پاور را جداگانه تست کنید تا متوجه شوید مشکل از پری است یا از پاور.

 

اگر شاهد نویز شدید هستید، ورودی سیگنال را قطع کنید.

 

اگر نویز برطرف شود نشان دهنده ی این است که مثبت و منفی ورودی را برعکس وصل کرده اید یا اینکه پری آمپلی فایر ایراد دارد.

 

دقت کنید که جهت خازن های الکترولیت هم اگر اشتباه وصل شوند افتضاح به بار می آورند…

6 thoughts on “مراحل تست پاور آمپلی فایر

  1. amir گفت:

    سلام دوست عزیز ممنون بابت مطلب جالب و مفیدی که برامون گذاشتید.
    خدا قوت
    راستش من هفته پیش یکی از دوستای عزیزتر از جانم ماشینو خواست و منم دادم برد مسافرت و بخاطر بد سلیقگی من و جایگذاری نامناسب آمپلی موقع گذاشتن وسایل داخل صندوق عقب متاسفانه سیم مثبت آمپلی جدا شده و حدس میزنم با بدنه آمپلی و شایدم منفی اتصال چند باره داشته.اینو میگم بخاطر اینکه فیوزها سالم هستند.
    و اینکه این امر باعث خاموش شدن آمپلی شده .
    حالا سوالی که از خدمتتون دارم اینه که
    بنظر شما کدوم قسمت آسیب دیده و باید تست یا تعویض قطعه انجام بشه؟
    ممنون میشم بندرو راهنمایی کنید یکم دست و بالم بستست وگرنه میبردم میدادم بیرون برام تعمیرش کنن.
    و در آخر اینکه خودم تعمیر کار موبایل و کامپیوتر هستم و یجورایی با تعمیرات و تعویض قطعات آشنایی دارم و اگر شماتیک خاصی از آمپلیم داشتم یجورایی شاید میتونستم خودم تعمیرش کنم ولی متاسفانه گشتم نبود.
    شماره موبایلم ۰۹۱۰۲۹۱۲۱۹۱ هست که اگه یموقع لازم بود به توضیحات بیشتر داخل تلگرام یا واتساپ در خدمت هستم.
    ممنون ببخشید متن طولانی شد

    1. سلام دوست عزیز.
      ممنون از توجه شما .
      مرحله اول باید ترانزیستورهای بزرگ تست بشوند بعد درایورها . معمولا در چنین مواقعی پاور آسیب میبینه . باید حوصله کنید و وقت بذارید قابل حل هست .
      در صورت سوال بیشتر میتونید از طریق ایمیل با مسیول فنی سایت [email protected] مکاتبه کنید .

  2. aaamiroomid گفت:

    درود
    اساتید وبزرگواران اولا تبریک به جهت جمع آوری وتهیه قطعات و لوازمی که در صنعت الکترونیک جزئ بهترین وبرترین برندهای موجود دنیا میباشند خصوصا خازن که در شاخه آدیو بی شک از موثرترین عوامل صدای شفاف و بی نقص میباشد یقینا تجارت و سود آوری تنها گزینه شما برای انتخاب این شاخه از الکترونیک و این طیف از قطعات نبوده چرا که موارد و گزینه های بهتری که برگشت مالی بیشتری هم داشته را میتوانستید انتخاب کنید.واین علاقه وعشق به کار از یک طرف و ارایه خدمات به منحصر به فرد به دوستداران وعلاقمندان نسبتا کم این رشته قابل تقدیر وقدر دانی میباشد.
    عرایض بالا را فقط به این جهت عرض کردم که هستند افرادی که جدا از مسایل مالی قدر شناس زحمات شما که در این زمانه خاص ودر این کشور خاص که بیشتر شبیه جزیره ایست که ساده ترین وپیش پا افتاده ترین نیاز های اجتماعی امروز دور از دست رس میباشد
    اما سوال بنده بیشتر در ارتباط لوزم صوتی منزل میباشد
    بنده قصد دارم پری پاور مارک سنسویی را ریکپ کنم اول اینکه آیا مجموعه شما بطور معمول چنانچه مدل دستگاهی را بدانند تعداد ونوع خازنهای مورد استفاده در مدارات آن دستگاه را دانسته وبر اساس آن پکیج هایی را براساس کیفیت قطعات پیشنهاد دهند؟
    ودوم اینکه با عنایت به تجربه و تخصصتان کدام بخش از مدارات داخل آمپلی فایر و پری آمپلی فایر بهتر است ریکپ شود وآیا اساسا نیاز به تعویض کلی خازنها هست یا خیر.
    عرض پوزش بخاطر طولانی شدن عرایضم وتشکر

    1. سلام جناب امید .
      ممنون از لطف شما و خوشحال هستیم که مفید واقع شدیم .
      متاسفانه قطعات الکترونیک علی الخصوص خازنها در ایران بصورت درست استفاده نمیشوند و مکررا دیده شده تولید کنندگان عزیز خازنهای صوتی را جای بالاست و بالاست را در قسمت کوپلاژ صدا استفاده میکنند ! هدف ما آگاهی دادن و افزایش دانش عمومی در کنار قطعات متنوع هست و امید اینکه روزی برسد تولیدات داخل قابل رقابت و عرضه در دیگر کشورها باشند ، نه تنها یک شرکت بلکه هر کارگاه کوچکی از ایران همانند دانمارک و سویس و آلمان محصولاتی در سطح جهانی تولید نماید .
      در رابطه با سوال شما برای ریکپ دو نکته حایز اهمیت هست
      اول اینکه آیا دستگاه شما در حدی هست که با ریکپ کیفیت خروجی بهتر بشه ؟ و دوم اینکه چقدر از زمان کار دستگاه میگذره
      در رابطه با سوال اول به جرات میتوان گفت تمامیه محصولاتی که برند آدیو یدک میکشند شامل این مساله هستند
      در رابطه با سوال دوم کمی نیاز به دقت هست که زمان ریکپ رسیده یا نه
      اکثر خازنهای صوتی عمری در حدود 1000 و 2000 ساعت در دمای 85 درجه دارند و به طبع اگر دمای دستگاه مثلا در حد 40 باشد این طول عمر شاید به چند ده هزار ساعت هم برسه
      حالا با فرض همه اینها به یقین رسیدید که نیاز به ریکپ دارید و احساس شنیداری شما به این نتیجه رسیده که کیفیت سابق وجود نداره
      برای ریکپ اولین گزینه خازنهای الکترولیتی هستند که بایستی همگی عوض بشوند . خازنهای خشک مانند mkt ها و سرامیکی ها و… باید بررسی بشوند ،این نوع خازنها طول عمر بسیار بالاتری دارند اما برای ریکپ میشه اونهارو با گزینه ای که کیفیت بالاتری دارند جایگزین کرد
      مثلا یک امپ مرنتز تمام قطعاتش از بهترین نوع هستند در کنار طراحی ایده آل و وقتی زمان ریکپ میرسه بایستی با بهترین نوع متریال حال حاضر ریکپ بشه
      مراحل دوم برای تعویض قطعات مقاومتها هستند که باید دید اگر تغییر رنگ دادند بهتره عوض بشن و سوم ترانزیستورها و آی س هایی که دمای کاریشون بالا بوده و ممکنه در پیک صدا دجار افت بشن
      اما تجربه نشون داده در اکثر امپهایی که کار میکنند و هیچ مشکلی جز کهولت سن ندارند ریکپ تنها میتونه بهترین حرکت باشه و در آخر باید این نکته مهم رو دونست که اگر خازنی در قسمت کوپلاژ که مهمترین قسمت صداست استفاده شده باید جاش خازن کوپلاژ صوتی گذاشت و نه هر خازن صوتی رو
      خازنهای کوپلاژ صدا حتما باید ریکپ بشن از الکترولیت تا سولید و تانتال و عدسی و… چون مستقیم در قسمت صدا تاثیر گذار هستند
      مرحله بعد خازنهای تصفیه ورودی بعد بای پس و زوبل و…
      خازنهایی که ریکپ میشن اگر از نوع سیلمیک ، بلک گیت ، کرافین ،میوز ، ویما و بسیاری از خازنهایی که فقط و فقط برای صدا ساخته شدند باشند باید حتما پروسه شکست خازن یا همون بریکن انجام بشه تا صدای خازن به حالت ایده آل برسه . عموما بریکن خازن 100 ساعت مداوم زمان نیاز داره که دستگاه باید کار کنه و نکته مهمتر از بریکن این هست که اگر عمل شکست خازن انجام شد نباید دستگاه برای مدت زیاد بدون استفاده باشه چون دوباره خازنها برمیگردن به حالت اول این اتفاق برای خازنهای بلک گیت حدود یک تا دو هفته هست یعنی اگر دستگاه شما بعد از بریکن 2 هفته استفاده نشه صدای دچار بهم ریختگی میشه و باز باید 100 ساعت بریکن کنید
      برای خازنها هم ترجیحا لیست بدید و اینکه چه نوعی قبلا استفاده شده چون تنوع امپها بسیار زیاده
      آرزوی موفقیت برای همه عزیزان

      1. aaamiroomid گفت:

        درود بر شما
        پاسخ بسیار جامع وکامل بود سپاس فراوان بابت این میزان تعهد به کار و احترام به مخاطب
        اما فقط یک مطلب که جهت مشورت عرض میکنم
        دستگاه مد نظر بنده در حقیقت متعلق به کمپانی سنسویی وتولید اوایل دهه80میلادی میباشد ودر واقع دو دستگاه یکی پری آمپلی فایر ودیگری پاور آمپلی فایر است با توجه به اینکه دستگاه از ابتدا در دست بنده نبوده وقبل از من ممکن است چند نفر دیگه از آن استفاده کرده باشند. آیا وضعیت ظاهر مدارات داخل این دو دستگاه میتواند ملاک تقریبی از چگونگی استفاده از آن باشد به عبارتی تمیزی و عدم داغ زدگی بردهای داخلی هر دو دستگاه دلیلی بر کم کارکرد بودن آن ویا حداقل درست استفاده از آن میباشد ؟
        سوال دیگری که الان به ذهنم رسید این است که یکی از میترهای آمپ(طرف راست) عملکرد درست ندارد واصطلاحا تنبل عمل میکند آیا این مشکل ناشی از ایراد خود قطعه هست یا عوامل دیگری نظیر مدار قبل از خود میتر ویا…
        جهت استحضار حضرتعالی عرض کنم مشکل مربوط به قبل از پاور یعنی پری نیست چراکه با جابجا کردن وایرهای آرسی خروجی از پری یعنی جابجاییه راست وچپ ورودی آمپ تغییری در وضعیت میتر پیش نیامد.
        در پایان عرض کنم وضعیت دستگاه چه به لحاظ داخلی وچه خارجی بسیار مناسب و سالم میباشد
        مدل هر دو دستگاه پری پاور سنسویی
        BA2000
        CA2000
        باز هم نهایت تشکر و قدر دانی را از شما سروران گرامی دارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *